Een dag niet gejeukt is een dag niet ge....
Door: Janneke
Blijf op de hoogte en volg Janneke
20 Maart 2011 | Suriname, Paramaribo
Jongens, ik word gek van de muggen! Die beestje ga ik dus echt missen als kiespijn! Vandaag mijn muggenbulten (alleen op mijn benen) geteld. Dit waren er 35!!!! En dan zal ik het niet hebben over de littekens die ze achterlaten. We spuiten ons huis elke dag vol met speciale spray die de muggen doet omleggen, alleen zijn ze zo hardnekkig dat ze gewoon terug komen. Vandaar de titel;)
(hoge frustratiebron bij ons in huis!)
Maandag had ik erg veel zin om weer bij de kleuters te staan. In de bus stapte niet alle leerkrachten in, dus hadden wij het vermoeden dat wij weer voor een klas moesten staan. Eenmaal op school aangekomen werden Natas en ik door de directrice op kantoor geroepen. Mijn begeleidster zat er ook (gezellig) bij. De directrice wilde weten hoe wij het vorige week vonden om alleen voor de klas te staan. Ze vroeg ons de oren van het hoofd.
- Zijn je doelen gehaald?
- Hoe ervaar je het lesgeven?
- Ben je veranderd?
- Wat is je tegen gevallen?
- Wat is je meegevallen?
Wow, we hadden tien minuten daarvoor nog in de bus liggen slapen. Snel even omschakelen en goede antwoorden geven.
Na een dik kwartier was ze klaar met al haar vragen. Ik geloof dat we het er goed vanaf hadden gebracht. Ze wilde onze spierballen zien, want we moesten allebei alleen voor een klas staan. Ze vond namelijk dat we het zo goed deden dat we dit wel aankonden. Oké, geen kleuters vandaag dacht ik:(. Toen ze zei welke leerkrachten er niet waren moesten we even slikken. De vierde klas (drukke klas) en de vijfde klas. Oké, de vierde is erg druk en in de vijfde zitten hele grote jongens. Natas ging voor de vierde klas en ik voor de vijfde klas. Uiteraard liet ik niet merken dat ik best nerveus was. In deze groep zitten kinderen van zestien/ zeventien jaar met een gemiddelde lengte van 1.85! Uiteraard liet ik mij niet kennen en begon ik enthousiast. Het leek mij leuk om met de kinderen eerst te kletsen over Nederland en Suriname. We gingen in een kring zitten en ik opende de dag. We zongen een aantal liedjes en de kinderen gingen voor in gebed. Na de opening vroeg ik aan de kinderen of ze misschien iets over mij of Nederland wilde weten. Ze waren erg afwachtend, maar gelukkig gingen er een paar vingers de lucht in. Ze vroegen het volgende:
- Waar woont u?
- Rijden er treinen in Nederland?
- Rijden er treinen onder de grond?
- Ligt er wel eens sneeuw in Nederland?
- Is het koud in Nederland?
- Studeert u nog?
- In wat voor huis woont u?
- Wat voor dieren heeft u thuis?
- Heeft u een auto?
De kinderen kregen grote ogen toen ze hoorde dat het soms -5 is in Nederland en dat er sneeuw lag met kerst. Voor ons zo normaal, voor hen heel bijzonder.
Hierna introduceerde ik de flitskaarten. Was een groot succes. De dag verliep verder aardig goed. Soms moest ik al mijn charmes in de strijd gooien om ze te paaien. Galgje deed het ook erg goed in deze groep! Haha.. erg grappig om te zien dat in alle groepen dit spelletje een succes is!
Dinsdag werden we weer gevraagd om in de vierde klas te staan. Prima, maar met duidelijke afspraken. We moesten deze kinderen goed strak houden. De dag verliep aardig soepel. Twee kinderen van dertien jaar waren erg lastig. Ze vinden zich heel stoer en laten dit dan ook blijken. Ze zijn duidelijk de clown van de klas. Nou, prima dat konden wij ook. Dus na een paar waarschuwingen, de klas uit gezet. Jammer, maar we laten niet door dit gedrag onze dag verpesten. De kinderen wilde graag sommenbingo spelen. Dit hadden wij geïntroduceerd toen wij kwamen kijken. We zouden dit gaan spelen, mits de kinderen goed werkten. Helaas was dit niet het geval.
Woensdag keken wij mee in de zesde klas. In deze klas zitten kinderen tot 16 jaar. In Nederland kun je maar één keer blijven zitten op de basisschool. In Suriname kunnen de kinderen meerdere keren blijven zitten. Vaak komt dit, omdat ze thuis weinig tot geen stimulans krijgen van hun ouders, geen huiswerk maken en geen interesse in school tonen. Dit kan je ook goed merken aan het niveau van sommige kinderen. De tafels zijn soms nog niet eens geautomatiseerd! Hierdoor komt het dat er veel oudere kinderen op school zitten.
Donderdag was het de beurt aan de onderbouwgroepen om te koken. De maand maart staat in het teken van voeding. Aan Natas en mij werd gevraagd of wij ook iets konden maken. De directrice kwam met het voorstel of wij pannenkoeken wilde maken. Uiteraard wilde wij dat doen, dus na stage naar de supermarkt gegaan om alle ingrediënten te halen.
Donderdagochtend meteen begonnen met het beslag maken. Alle onderbouwkinderen in een klas gezet, zodat ze konden zien hoe het beslag werd gemaakt. Daarna zijn Natas en ik het keukenhok(je) ingegaan om de pannenkoeken te bakken. De kinderen kwamen in groepjes van twee langs om te kijken hoe de pannenkoeken werden gebakken. Terwijl wij aan het bakken waren, maakte twee andere leerkrachten moksalesie klaar. Dit is een Surinaams gerecht met, rijst, kokosnootmelk, bittere bladeren (van een boom), zout vlees en gebakken banaan. Rond twaalf uur waren wij klaar met bakken en hadden alle kinderen en leerkrachten een lekker pannenkoek op.
Vrijdag was weer onze huishouddag. ’s Morgens zijn we eerst naar de stad geweest om foto’s af te laten drukken. Deze foto’s willen we gebruiken voor ons afscheidscadeau. Daarna snel naar huis om schoon te maken. Eef en Natas naar de supermarkt gegaan om onze voorraadkasten weer aan te vullen. ’s Middags hadden we weer samsam. De kinderen stonden op tijd voor de deur en hadden er weer zin in. Helaas liep alles vast, waardoor wij niet meer wisten wat we moesten doen. De kinderen konden geen berichten sturen, werden hierdoor onrustig en de quiz konden we niet openen. Top! Gelukkig kunnen Eef en ik lekker improviseren, je moet er toch het beste van maken. ’s Avonds hadden we weer zin om naar La Caff te gaan. Eerst nog even naar een andere kroeg geweest, omdat daar onze huisbaas zou draaien. Daar even een drankje gedaan, maar het was daar niet heel gezellig. Daarna nog even naar La Caff gegaan, waar het wel weer erg gezellig was.
Dit weekend hebben we rustig aangedaan. We konden gister onze foto’s ophalen die we hadden besteld. We wilden graag een leuke foto van ons vieren, dus die ook maar meteen laten maken. We wilden nog wat spullen kopen voor ons afscheidscadeau. Dit is gelukkig allemaal gelukt, dus daar kunnen wij dit weekend lekker mee aan de slag. Het zonnetje scheen gelukkig weer een keer, dus hup alle bikini’s aangetrokken. Lekker op ons dagterras gelegen. We zijn moeten natuurlijk wel een beetje bruin thuiskomen! Vandaag zijn we druk aan het knutselen om onze afscheidscadeaus te maken en in te pakken. Onze laatste week stage is alweer aangebroken. Maandag en dinsdag hebben Natas en ik studiedagen op school. Deze studiedag wordt georganiseerd voor alle leerkrachten van de school. Ik heb hier erg veel zin in en ben benieuwd wat we gaan doen. Vrijdag zal dan onze laatste dag zijn op school. Ik hoop deze dag in mijn eigen stageklas te staan. De tijd vliegt voorbij!
Liefs,
Jans
PS: de foto’s volgen vanavond
(hoge frustratiebron bij ons in huis!)
- Zijn je doelen gehaald?
- Hoe ervaar je het lesgeven?
- Ben je veranderd?
- Wat is je tegen gevallen?
- Wat is je meegevallen?
- Waar woont u?
- Rijden er treinen in Nederland?
- Rijden er treinen onder de grond?
- Ligt er wel eens sneeuw in Nederland?
- Is het koud in Nederland?
- Studeert u nog?
- In wat voor huis woont u?
- Wat voor dieren heeft u thuis?
- Heeft u een auto?
Liefs,
Jans
PS: de foto’s volgen vanavond
20 Maart 2011 - 17:22
Merel:
Jeetje wat gaat de tijd hard! Jammer dat je niet zo vaak de kleuters heb gehad. Wel leerzaam om een dag met die 'groters' om te gaan. Geniet van je laatste stageweek!!!!!!!
xxxx -
20 Maart 2011 - 18:13
Mirjam:
Jeetje Jans volgende week al laatste stage week! Poe wat gaat het snel!
Geniet er nog maar lekker van!:)
Liefs -
20 Maart 2011 - 18:24
Ina:
Wat gaat de tijd snel. Ik zal je verhalen missen.
Ben ook wel weer blij als je terug komt.
Laat alleen die muggen maar daar.
Groetjes Ina -
20 Maart 2011 - 19:14
Corrien:
Waaaahahahaha vet! Dus je komt weer bijna terug! Wanneer dan? Jullie gaan zeker nog ff vakantie houden? Xzzz -
20 Maart 2011 - 19:49
Frank:
Lekker blijven krabben moppie, lekker blijven krabben. Nog 27 dagen dan zal ik je helpen...
Succes tijdens je laatste stageweek.
Dikke zoen!!! -
20 Maart 2011 - 22:42
Alies:
jemig kom je alweer terug???!!!! Tjee mirjam, moeten we snel de rotzooi op stal op gaan ruimen en die paarden uit de het bos gaan plukken....;-)!
Ehm, een dag niet gejeukt is een dag niet ge....? het wordt zeker tijd dat je naar huis komt haha.
dikke kus alies -
21 Maart 2011 - 00:01
Janneke Yperlaan:
Ja, het gaat echt heel erg snel. Heb ook wel weer zin om naar huis te gaan hoor. Maar eerst nog drie weken vakantie! Haha.. en Al ik hoop dat jullie ze wel op tijd vinden;) Robijn staat meestal bij de andere paarden of in de koeienstal bij al het lekkere eten!
Bedankt voor alle leuke reacties! Vind het heel erg leuk om al de berichten te lezen en te ontvangen! Kus -
21 Maart 2011 - 08:51
Lies:
hey jans! wat een leuke foto´s :) heel veel plezier nog deze laatste stage week! xxx -
22 Maart 2011 - 12:07
Colet:
Hoi Janneke,
Wat ontzettend leuk om elke keer je verslagen te lezen, en dat school daar zo anders is als bij ons. En wat gaat de tijd snel dat het alweer bijna afgelopen is, maar je bent wel een hele mooie ervaring rijker.
Colet -
22 Maart 2011 - 20:23
Conny:
Laatste week stage times fly Geniet van je laatste weken daar.
Lekker vakantie geboekt naat Tenerife van 4 mei tot 11 mei.
Wacht eerst tot jij er weer bent.
Dikke kus xxx
23 Maart 2011 - 18:24
Ashley:
Heee Janss!
17aprill kom je toch weer terug?
Nog heel veel succes op je stage en geniet daarna van die weken.
Vooral na al dat gejeukt haha..
Heel veel liefs,
Ashley